Oorverdovende stilte

Geen stilte zo oorverdovend en pijnlijk als die rondom een stilgevallen seksleven. Vrijen jullie nog wel eens? Nee. Wanneer vreeën jullie voor het laatst? Vorig jaar in de zomervakantie / vijf jaar geleden / voor zijn operatie. Hoe ís dat, om niet te vrijen? Stilte. Één van twee zegt voorzichtig: niet fijn natuurlijk… Aha, die wil nog wel. De ander is stil. Of zegt: Het kómt er gewoon niet van, we bedenken het wel, dat we eerder altijd zeiden: dat zouden we vaker moeten doen, als we het gedaan hadden…. Maar het lijkt er gewoon niet meer van te komen.

Knuffelen jullie nog wel eens? Nou gewoon, een kus bij het afscheid, maar verder niet eigenlijk.

Nul aanraking

Ik zeg dan maar meteen dat dat heel normaal is, want dat is het. Er wordt ontzettend veel níet gevreeën in mijn praktijk. En daarmee gaat vaak ook het knuffelen de deur uit. Want knuffelen is ook pijnlijk, als je wel wil vrijen, maar niet denkt dat het er nog in zit. Dan herinnert elke aanraking je aan wat je mist. En als je nou echt geen zin hebt in vrijen, maar wel in knuffelen, dan is het ook moeilijk. Stel dat de ander tijdens het knuffelen enorme zin krijgt, of dat ‘de vlag in stok gaat’? Dan moet je hem of haar afwijzen… Au! Dan lijkt mekaar maar zo’n beetje niet voor de voeten lopen het beste alternatief. Een goed gesprek zit er dan vaak ook niet meer in.

Niet meer vrijen betekent vaak: überhaupt niet meer aanraken. Zo jammer. Minder aanraken betekent: minder aanmaak van oxytocine, het ‘knuffelhormoon’. Waardoor je nog minder zin krijgt in knuffelen en dus ook in seks. Het is een akelig negatief feedbackloopje…

Huidhonger

Mensen, groot en klein, hebben huidhonger. Babietjes sterven als ze niet worden aangeraakt, en als ze te weinig worden aangeraakt lopen ze een ontwikkelingsachterstand op. De behoefte aan aanraking verdwijnt niet. Je kunt als volwassene zonder, maar het voelt vaak als een gemis. Liefde die niet fysiek geuit wordt, voelt kaal. En als je wel een relatie hebt, en je wordt lang niet meer aangeraakt, dan voelt het vaak eenzamer dan alleen.

Waar te beginnen?

Om je dichtbij elkaar te voelen, is aanraking onontbeerlijk. En als seks een dingetje is, en aanraking schaars, dan zijn de mogelijkheden om je dichtbij de ander te vóelen wel erg minimaal. Spreek dan af om níet te vrijen – dat kunnen jullie al als dit speelt : ) –  en elkaar wél aan te raken. Bedenk ieder een paar niet-seksuele manieren waarop je graag wordt aangeraakt door de ander. Een stevige omhelzing, een kus in je nek, hand vasthouden voor de tv, haar borstelen, lepeltje-lepeltje liggen, op schoot zitten, whatever. En doe dat, regelmatig, zonder enig doel. Niet om het goed te maken, niet als opstapje naar dampende seks, maar gewoon, zomaar.

Doorbreek de cirkel

En praat dan eens, na een weekje of wat, over hoe het nu is met jullie. Bij jou van binnen, bij de ander. Waar ben bezorgd over? Wat heb je nodig? Willen jullie hieruit komen? Moet je misschien hulp inschakelen? Je hoeft dit niet in één keer op te lossen, hè? Maar je moet wel een stapje zetten, als je los wil komen uit een patroon van stilte en fysieke verwijdering.

Er zijn heel veel mensen die hiermee tobben. Bel me als je denkt dat jullie een zetje kunnen gebruiken. Ik help jullie graag verder.