Tijd voor een goed gesprek
Je zit ergens mee, al een poosje. Er moet iets veranderen en je hebt nou onderhand wel zo’n beetje een idee wat je zou willen. Je hebt je stoute schoenen uit de kast getrokken, en je gaat het doen, dat Ene bespreken, wat al een tijdje zo zwaar op je maag ligt dat je er moeilijk van in slaap komt.

Timing en priming
Goeie omstandigheden moet je creëren, hè? Ik help mijn cliënten tijdens de sessies vaak om de randvoorwaarden voor een goed gesprek op een rijtje te krijgen. Komt’ie:

Tijd
Een portie lef
Een beetje vertrouwen

Aan de bak!

Tijd
Moet je máken! Zoek een goed moment en zeg dat je graag iets wilt bespreken, iets wat je een beetje moeilijk vindt. Dit ‘primet’ je partner als het ware: er komt iets aan, ik moet er even plek voor maken, jij vindt dit moeilijk. Je maakt je partner wakker. Als het nu niet uitkomt, vraag dan wanneer wél. Zorg voor een rustig uurtje, waarin je niet gestoord kunt worden.

Ow F*ck, nou heeft de ander tijd… Oh help, shit, waar moet ik beginnen? Ik ben zo bang dat’ie het heel erg vindt, wat ik zeg!
Goed zo! Precies dát ga je zeggen!

Lef vergaren, de kop eraf
Haal diep adem, en maak een beginnetje. Vertel eerst waarom het moeilijk voor je is om te beginnen met praten: ik ben bang dat het pijnlijk voor je is. Ik ben bang dat je boos wordt. Of: ik ben zo bang dat je me uit zult lachen.

Vraag dan om wat je nodig hebt van de ander om het te durven: wil je me alsjeblieft laten uitpraten, ik ben bang dat ik het er anders niet uitgestotterd krijg. Wil je me helpen door zo nu en dan een vraag te stellen om me op gang te houden?

Ook dit is nog primen. De ander snapt: dit kan mij raken, is een beetje voorbereid, en kan eventuele pijnlijke emoties net wat langer verdragen. De ander ziet ook: jij vindt dit écht moeilijk. De kans dat je een ongemakkelijke of lompe reactie krijgt, is dan meteen een stuk kleiner.

Vertrouwen
Have a little faith! Geloof me: mensen doen niet wat ze doen om de ander te pesten. Ze doen het omdat ze niet beter kunnen, niet beter weten. We beunen ons allemaal maar een beetje een slag in de rondte, hè? Vertrouw erop dat de ander het goede wil doen. Dat wil je zelf toch ook?

Invuloefening
En dan haal je nog een keer diep adem, en dan zeg je dit:

Ik voel me de laatste tijd zo …..

Dat komt door…..

Ik ben bang dat …..

En ik heb van jou nodig, dat je …..

Ik voel me de laatste tijd zo alleen, ik mis je
Dat komt omdat het zo stil is tussen ons sinds de verbouwing, en jij zo vaak weg bent, ‘s avonds
Ik ben bang dat ik niet meer zo interessant voor je ben en dat je uiteindelijk bij me weg gaat
Ik heb van je nodig dat je me soms laat merken en voelen dat ik bijzonder voor je ben, dat ik belangrijk voor je ben

Waarschijnlijk word je emotioneel, als je echt deelt wat er binnenin jou speelt. Delen is meer dan praten; het is vertellen, mét gevoel. Juist dat helpt je partner om te zien hoe belangrijk het voor jou is. En ook hoe belangrijk hij of zij voor je is. Dát maakt van een invuloefening de opmaat voor een goed gesprek.

Toe maar! En kijk maar eens of het beter gaat zo.

Met mij erbij een beginnetje maken? Kennismaken is gratis. Bel me, ik help jullie graag!