Over je mobiel, social media en hechtingsstijlen

Een paar weken geleden begaf mijn mobiel het. Hij was van boven naar beneden van de trap gedonderd. Dat leek zonder gevolgen, maar dat was het niet. Hij wilde niet meer opladen. Onder andere. Na twee dagen stress en paniek wist ik het zeker: ik heb een angstige hechtingsstijl…

Omdat ik niet meer de hele dag op mijn mobiel kon gluren, had ik tijd om eens goed om me heen te kijken. En ineens zag ik overal vrienden en geliefden met een werkend mobiel, daar op heel eigen wijze mee omgaan. En ik zag hoe het gebruik van je mobiel ook je hechtingsstijl toont.

Goed bereikbaar

Ik ken mensen, die reageren rustig, als hun mobiel kapot gaat. Ze zijn niet verscheurd. Ze kijken of hij te repareren valt en doen het een poosje zonder. Of als ze per se bereikbaar willen zijn, kopen ze een nieuwe. Ze zitten niet twee dagen in dubio in staat van paniek, over wat te doen. Ze wéten gewoon wat ze gaan doen.
Zoek je contact met hen, dan zullen ze zeker direct reageren, als ze in de gelegenheid zijn. Als niet, dan niet. Dan kun je ervan uitgaan dat ze binnen afzienbare tijd contact met jou opnemen. Bij hen vraag je je zelden af ‘of je soms iets verkeerd hebt gedaan’ als ze niet reageren op je oproep. Er zijn geen dubbele bodems.
Dit zijn de mensen met een veilige hechtingsstijl. Ze zijn op hun gemak met zichzelf en de wereld. Ze zijn zelden heel actief op social media; ze gebruiken het als vertier of beroepsmatig maar hengelen niet naar likes.

In gesprek

hechtingsstijlenNee, dan ik… Ik ben een contact-junkie, zit als ik maar even de kans heb op mijn mobiel. Ik reageer vrij prompt op berichtjes, ook als ik eigenlijk iets anders moet doen. Stel je voor, dat de andere kant denkt dat ik hem of haar niet de moeite waard vind… Ik heb graag de mogelijkheid om áltijd íedereen óveral te kunnen bereiken en wil graag bereikbaar zijn. Ik check om de haverklap mijn Facebook, om te kijken hoe het met ‘mijn mensen’ gaat. Ben scheutig met likes.
Mensen met een angstige hechtingsstijl zoals ik, zijn vrij fanatieke social-mediagebruikers. Ze hebben veel bevestiging nodig; likes kleuren hun dag. De mijne ook : ) En ze hebben vaak verlatingsangst – zelfs bij hun mobiel. Toen mijn mobiel terziele ging plaatste ik eerst een bericht op Facebook, hoe mensen me dan wél konden bereiken. Mensen met wie ik aan het appen was, mailde ik, en ik gaf ze voor de zekerheid ook mijn vaste nummer. En toen ging het modem thuis kapot, en kon ik ook niet meer mailen… Paniek!

Geen gehoor

Er zijn ook mensen, die nemen hun mobiel níet op. Ze bellen ook niet terug. Ze reageren niet op een contactpoging. Of te laat, als het feest al voorbij is. Als het goed met ze gaat, is het makkelijker om contact met hen te krijgen. Krijg je ze niet te pakken, dan is je eerste gedachte vaak: ‘Het zal wel niet zo goed gaan…’. Zijzelf nemen weinig contact met jou op uit eigen initiatief.
Dit zijn de angstig-vermijdende mensen onder ons. Eigenlijk verlangen ze best naar contact, maar ze hebben niet zo’n hoge pet op van zichzelf en geloven niet dat anderen hen de moeite waard kunnen vinden. Ze zitten soms wel, soms niet op social media en zijn daar de wat passievere gebruikers. Ze liken best wel eens wat, maar posten niet zoveel.

Selectieve verbinding

De laatste groep mensen neemt hun mobiel alleen op als het hen uitkomt. Soms reageren ze überhaupt niet, en moet je een tweede of zelfs derde poging wagen om contact te krijgen. Je kunt het gevoel krijgen dat je voor hen niet télt en als je ze daarover aanspreekt, zijn ze verbaasd. Op social media zijn ze bij vlagen actief; daar posten ze vooral dingen uit hun drukke en interessante leven. Hun likes zijn schaars.
Dit zijn de mensen met een afwijzend-vermijdende hechtingsstijl. De bindingsangstigen onder ons, de meest autonomen onder de mensen met een onveilige hechtingsstijl. Het zijn de leukste vrienden die je kunt bedenken, maar ze zijn vaak moeilijk bereikbaar voor hun partner, als ze die hebben.

Herkenbaar? Meer lezen over hechtingsstijlen? Roos Vonk schreef een prima stuk over binding en intimiteit waarin ze ook ingaat op bindingsangst en verlatingsangst, twee uitlopers van een onveilige hechting. Je vindt er ook een goede hechtingsstijlentest.

Ik heb inmiddels een nieuwe mobiel. En de mail is ook weer gefikst. Dus ik kan weer met iedereen van alles delen. Altijd en overal. Heerlijk!