Warme stem
Ik heb een stel aan de telefoon, samen op luidsprekerstand. Hij heeft net ontdekt dat zij is vreemdgegaan en is totaal overstuur. De emoties volgen elkaar razendsnel op, bij twee partners. Verlorenheid, schaamte, verdediging, diep verdriet, grote woede, ik hoor het allemaal voorbijkomen. Mijn hart staat wagenwijd open: Wat een ellende!

Ik doe wat ik altijd doe. Ik voel met ze mee. Ik stel vragen, om in te schatten hoe vers van de pers dit is, en waar ze nu het meest baat bij hebben. Ik vertel ze dat het heel normaal is dat ze zo helemaal van het padje af zijn, allebei. Dat dat nog wel een poosje zal duren. Dat ze er niet van moeten schrikken, als het heel heftig is. Mijn praktijk zit vol dus een gaatje vinden is moeilijk, en ik geef ze handvatten om de eerste tijd te overbruggen. Een half uur later weten ze wat hen te doen staat.

Ik vraag hoe het was, om zo met mij te praten? De man barst weer in snikken uit en zegt: ‘Je hebt een hele warme stem, dat is prettig’. Wat hij hoort, is troost.

Mijn hele leven al ben ik erg gericht op stemmen. Ik heb niet van die goeie ogen, mijn oren doen het beter. Ik heb veel telefonisch werk gedaan, ook in de hulpverlening. Ik hoor ieder kraakje, iedere stemwending, elke ademteug.

Toen ik stemproblemen had, ging ik naar de logopedist, Hanneke Bax, van Bestemming Bereikt. Die dan op haar beurt ook weer erg geïnteresseerd was in mijn werk, de liefde. Ze heeft een podcast over stemmen, en vroeg me of ik iets kon zeggen over stem en aantrekkingskracht. Nou, voor mezelf natuurlijk wel, maar ik deed gelijk een onderzoekje: ik vroeg aan al mijn cliënten of ze zich iets herinnerden van de eerste ontmoeting met hun partner, over de stem van hun geliefde. En wat dat opleverde, hoor je in deze podcast. Hoor je mijn stem ook een keer : )

Nabijheid, aanmoediging en troost
Vanuit hechtingsperspectief kan ik er ook nog wel wat over zeggen. Als je erop gaat letten, hoor je meer:

In elke goede relatie draait het om drie belangrijke pijlers: plezier in het samenzijn, support en aanmoediging om te groeien, en troost in barre tijden. Die dingen kun je horen in een stem.

Plezier in het samenzijn hoor je misschien in de blijdschap in een begroeting. Hé, wat fijn je te zien! Je hoort het in de levendigheid, en wederkerigheid van vraag en antwoord, actie en reactie. In hoe stemmen met elkaar meebewegen in volume en toon tijdens een gesprek.

Aanmoediging om de wereld te verkennen, en enthousiasme kun je ook horen: Volgens mij kun je dit wel! Klim maar in de boom, ik sta onder je! Toe maar, je kunt het! Tuurlijk moet je solliciteren, stuur je brief anders even, dan kijk ik mee als je wilt!

Troost is een hele belangrijke. Je kunt het horen in zachtheid, warmte, tederheid. Een stem die troost klinkt melodieus, ook aanmoedigend,  maar in een ander tempo. Hmmm, …. Ach lieverd, … Wat naar!… Toe maar, het is goed, ik blijf bij je… Troostende stemmen gunnen iemand ruimte om verdriet te voelen en te delen.

Goede ouders, fijne partners en beste vrienden hebben alle drie de klanken op het palet. Dus mocht je aan het daten zijn, luister dan maar eens of je dit allemaal kunt horen. Dan heb je meteen een indruk of iemand ‘relatiemateriaal’ is!

Worstel je een beetje met relaties? Je mag me altijd bellen om te horen of ik iets voor je kan doen!