Samen alleen

‘We leven als broer en zus. De intimiteit is ver te zoeken…’. Mijn cliënten gebruiken ‘geen intimiteit’ vaak om aan te geven dat er niet meer wordt gevreeën. ‘En hoe zit het met de emotionele intimiteit?’, vraag ik dan. ‘Tja, hoe is het daarmee… Dat is er niet zo veel. Niet dat we ruzie maken hoor, maar we hebben elkaar gewoon niet zoveel meer te vertellen.’ Vrouwen zeggen dan vaak dat ze met hun beste vriendin beter kunnen praten. Dat ze zich daar fijner van gaan voelen dan van een avondje met hun partner op de bank. Mannen vinden hun vrouw nogal eens stekelig en hebben het gevoel dat ze niks meer goed kunnen doen.

Wat is intimiteit?

Een mooie definitie van intimiteit vond ik in het boek ACT with Love, van Russ Harris. “Allowing someone to see ‘the real you’…”. Een ander toestaan je ware zelf te zien. Dat is doorgaans wederkerig, intimiteit lokt openhartigheid uit.

intimiteit

Je beleving delen

Intimiteit gaat over delen wat er in je leeft en oprecht nieuwsgierig zijn naar wat er in de ander leeft. Het is laten merken waar je warm voor loopt en waar je koud van wordt. Het is je open stellen voor wat de ander raakt. Het is samen ruimte maken, voor elkaar. Dat gaat het beste als je je veilig voelt en dat gaat net zo goed op voor fysieke als voor emotionele intimiteit. En in partner-relaties gaan die twee hand in hand: zit het goed met de emotionele intimiteit dan wordt er meestal wel gevreeën en het omgekeerde gaat ook op.

Gedeelde ervaringen

Intimiteit gaat ook over gedeelde ervaringen. Samen in de zon zitten en bloedserieus kersenpitten spugen, zo ver als je kunt. Elkaars blik zoeken in gezelschap en woordeloos een gesprek voeren. Midden in de nacht in de weer zijn met je pasgeboren baby. Het is de slappe lach krijgen omdat de seks mislukt. Het is durven zeggen dat je bang bent omdat je weet dat de ander wéét dat je bang bent. Het is samen een laatste glas drinken na een geslaagd feest. Intimiteit is samen jezelf zijn, in al je facetten.

Als de intimiteit in jullie relatie nou op het ene of het andere vlak een beetje te wensen overlaat, kom dan in actie!

Tips om intimiteit te vergroten

Je kunt de emotionele intimiteit een handje helpen door elkaar bewust op te zoeken. Informeer oprecht hoe het met de ander is en vraag door als het antwoord kort is. Vertel niet in staccato, maar in geuren en kleuren hoe jouw dag was. Het kan ook helpen om elkaar wat vaker aan te raken, in het voorbijgaan. Niet op een seksuele manier, maar wel met huid-op-huid contact. Aanraking bevordert de aanmaak van oxytocine, ook wel ‘het knuffelhormoon’. Het zorgt ervoor dat je je prettig en veilig voelt. En dat maakt het weer makkelijker om te laten zien hoe het bij jou is, van binnen, en om je te verbinden met je lief.

Voorspel

En als je nou vindt dat je te weinig seks hebt, overweeg dan eens een intiem gesprek, bij wijze van voorspel : )