Kerstdip
‘Sommige mensen, daar gaat ook nooit wat van úit…!’,  zegt ze.  Ik spreek een kennis. Dochter in een familiebedrijf. Ze zitten de hele dag op elkaars lip en met de Kerst ook nog eens. ‘Het is overal wat,’,  zeg ik. ‘… ook bij ons is het gedoe hoor, in de familie.’ Het is vaker wél dan geen gedonder met de feestdagen, is mijn ervaring.


‘Dan probeer je wat te organiseren, en dan is het wéér niet goed. En ieder jaar denk ik weer: waarom dóe ik dit eigenlijk? Volgend jaar doen we boerenkool! En ik kan het toch niet laten. Je wil er toch iets van maken, hè?’ Cliënte aan het woord.

‘Nou…’, bromt hij, zo gezellig is het anders niet! Er zit zo’n spánning op, bij je moeder. Ik weiger daar dan thuis nog ook eens aan mee te doen. Thuis wil ik gewoon een beetje mezelf kunnen zijn.’

Drama
Kerst is soms net een drama in drie bedrijven:

De Opmaat
Wat gaan we doen, met wie en wanneer? Men neme: een druk gezin, een familie en een schoonfamilie, broers en zussen met aanhang of juist net weer single. De appgroep is eind november al aangemaakt, maar er ligt nog geen voorstel… Degene die het altijd organiseert en dit jaar dacht: nu eens niet, komt uiteindelijk toch maar in actie, op 13 december. Dan is het eerste zaadje van rancune al weer ruimschoots aan het ontkiemen.

De Dag Zelf
Iedereen te laat in de auto, soort van gepoetst en opgetut, maar nog geen koffie gehad. Die was op. Dan ben je bij ouders of schoonouders. Degene die altijd te laat komt, komt te laat. Daar kon je op wachten en dat moet je ook. Koffie? Doen we zo, als de jongste zus er is.

Echt hoor, iedereen doet zijn best, die wandeling in het bos was best lekker, het eten is goed gelukt, er is niemand uit de band gevlogen. En toch ben je blij als je weer in de auto naar huis zit. Je bent niet de enige, heus…

’s Avonds in bed
Je zit nog een beetje vol van de dag. Van de kleine ergernissen. Je herkent in je partner ineens zijn ouders zo sterk. Je hebt de hele avond op een droogje gestaan, want jij was de Bob. Je moet iets kwijt en zegt: ‘Ik hoop dat wij niet zo worden als onze ouders, over dertig jaar…’. ‘ Ach, dat valt toch wel mee…’ zegt je partner, en hij checkt nog even zijn mobiel. Kan hij zélfs nu niet even belangstellend kijken?! Je hebt de hele dag zó je best gedaan! En dan gaat de boel alsnog in de hens…

Kerst is voor veel mensen niet zo leuk als de media ons willen doen geloven. Ieder gezin heeft patronen, en in ieders uitgebreide familie staan de rollen ook vast. Er is geen ontkomen aan. Al die persoonlijkheden, beetje voorbereidingsstress, ingewikkeld eten en nog wat drank, het is een ontvlambare cocktail.

Je hebt elkaar juist nodig, met de feestdagen. Voor de gezelligheid, en om er een beetje gladjes doorheen te rollen. Tijd en aandacht voor elkáár, niet voor je mobiel of de culinaire hoogstandjes.

Wat kun je doen?

  • Blijf bij jezelf. Doe jezelf geen geweld aan door te proberen er iets uit te persen wat er niet in zit. Het is ook jouw Kerst.
  • Blijf bij de ander. Je partner heeft ook zijn eigen manieren en rode knoppen. Als je elkaar een beetje kent, kun je vast iets doen om de ander te helpen een leuke dag te hebben. Of om wat stress te ventileren, tijdens een wandelingetje.
  • Vráág om wat je nodig hebt. Koffie. Handen in de keuken. Een knuffel. Niemand kan gedachten lezen.

Ook al is het soms een beetje veel: de meeste mensen doen gewoon hun best om er iets van te maken. Als je het echt anders wilt: bespreek dat dan van tevoren. En als het vies tegen valt: bespreek dat dan achteraf. Volgend jaar beter…

Fijne feestdagen!

Nog iets goeds doen voor je relatie? Van me-time weer us-time maken? Doe mee met de Lief en Leed Kerst-Challenge! Hoe? Dat zie je hier…

 

Een leukere relatie in het nieuwe jaar? Soms zijn een paar gesprekken al genoeg. Bel of mail me!