Als dag en nacht

Lief en leed horen bij elkaar, als dag en nacht. Gek genoeg voelen we ons vaak genept als het leed tijdelijk de overhand krijgt. We zouden het toch leuk hebben samen?

Het is niet voor niets dat in klassieke huwelijksbeloften zo nadrukkelijk goede én slechte tijden worden genoemd. For better and for worse. Het is namelijk niet altijd leuk. Sterker nog, het kan víes tegenvallen. Als de eerste verliefdheid voorbij is, ongeveer na een jaar of anderhalf, gaan de minder leuke kanten van je lief je ineens wat meer opvallen. Iets met eindeloze hoeveelheden beautyproducten in de badkamer, slingerende was, andere rijstijlen. Schoonfamilies, ieder weekend met de vriendengroep op stap willen, de halve avond ginnegappend zitten chatten.

Tenzij iemand echt radicaal anders is dan je in eerste instantie dacht, kom je tot de conclusie dat er toch ook minstens 20 procent en waarschijnlijk wel 30 procent niet zo is als jij het graag ziet. En ik zeg het maar even: als je echt voor 100 procent overeenkomt klopt er iets niet. Hoeveel je ook op elkaar lijkt, geen twee mensen denken en voelen hetzelfde.

Schalen van 1 tot 10 werken vaak heel verhelderend. Wat voor cijfer geef jij je relatie?

10               uitstekendand they lived happily ever after

9                 zeer goed

8                 goed

7                 ruim voldoende

6                 voldoende

5                 twijfelachtig / zwak

4                 onvoldoende

3                 ruim onvoldoende

2                 slecht

1                 zeer slecht

Denk niet dat je pas een goede relatie hebt als je een acht kunt uitdelen. Daarmee zet je de relatie nodeloos onder druk. Als je een zeven hebt, is er geen reden voor paniek. Soms wordt dat een acht, negen of zelfs een tien, al naar gelang de verbondenheid, de bijzondere gebeurtenissen in jullie leven of de vakantiebestemming. Soms is het een zesje (‘mag niet mopperen’, maar is ook niet heel leuk) een vijf of een vier (je partner zit al een jaar thuis met een burnout, er is een kind of een ouder die veel zorg vraagt en er valt al een poosje weinig te lachen samen).

Het hele spectrum van 4 tot 10 is normaal, wat mij betreft. Lager dan vier moet je niet willen, hoewel de wonderen de wereld nog niet uit zijn. Het streven is zeven en hoger is heerlijk : )

Als je er op deze manier naar kijkt wordt het tijd om in actie te komen als je bij de zes belandt. Het is dan relatief makkelijk om het weer gezellig te maken. Bij vijf moet je moeite gaan doen en bij vier moet je keihard aan de bak.

Wat wil ik hier nou mee zeggen? Vooral dit: Leed hoort bij Liefde. Je relatie verdiept als je daar samen doorheen komt. Laat het niet te lang bergaf gaan. En geef het niet te snel op!