Let’s talk about sex…

Ik wil al een maand een gezellig blogje schrijven over seks. Het is lente, immers. Ik ben best een liefhebber van een goeie vrijpartij en ik vind het ook leuk om het erover te hebben, te horen hoe het voor anderen is. Ik hoor beroepshalve veel verhalen van minder leuke liefdeslevens. Dus ik wilde graag een opbeurend stukje schrijven. Met als strekking: ‘Seks is bedoeld om leuk te zijn. Je hoeft het alleen maar te dóen!’

Nou ja, afijn. Ik maakte een stukje met mooie filmpjes, ’the sex-starved relationship’ en ’the sex-starved marriage’. Nou, dan weet je het wel. Geen lol te beleven.

Oppeppers en afknapperspret in bed, seks, verlangen

Ik schreef iets over je een beetje verzorgen, ook als je al twintig jaar samen bent. Iets met schimmelnagels. En over jeuk in de kelder, waar vrouwen best een beetje krampachtig van kunnen worden. Ik schreef over lekker in je vel zitten, niet zo lelijk naar jezelf kijken. Mensen kennen best het verschil tussen droom en realiteit: die vrouw bij de bushalte in dat sexy setje is leuk om naar te kijken, en het WK zwemmen voor heren doet veel dames goed, maar we houden liever iemand van vlees en bloed vast dan een halfgod of -godin. Jou bijvoorbeeld.

Ik schreef hele verstandige dingen, over dat voor vrouwen de route naar Seks via Intimiteit loopt en voor mannen de weg naar Intimiteit vaak langs Seks komt. Ik schreef hoe pijnlijk stoere mannen geraakt worden als ze niet meer begeerd worden door hun lief. Dat laten ze niet zo zien, maar boy, it hurts, als ze je niet meer blieft.

En toen ik het manlief liet lezen, zei die: ‘Ik geloof dat ik graag iets zou lezen over hoe léuk het kan zijn…’

OK, ik weet best hoe leuk het kan zijn, maar dat wil ik niet all over the Internet hebben. Mijn moeder leest dit ook…

Randvoorwaarden

Wat ik wel weet, na vele gesprekken met vrienden en klanten (en met pubers bij de Kindertelefoon), is, dat er een paar randvoorwaarden zijn om het leuk te hebben:

Liefhebben is lef hebben

Er is een beetje lef voor nodig. Je moet eens iets nieuws durven proberen. Veel enger nog: je moet jezelf durven laten gaan. Al je hangups aan de wilgen hangen en alles loslaten, je overgeven. Je moet samen zoeken naar wat voor jullie werkt. Elkaars gebruiksaanwijzing vinden. En als je die uit je hoofd kent op zoek naar nieuwe mogelijkheden.

Vrijplaats

Zie de paar vierkante meter van je bed als jullie vrijplaats. Alles mag, als jullie twee het maar fijn vinden. Het helpt ook als je erover kunt praten. Wat vind jij fijn? Waar droom je van? Waar verlangt je lief naar, wat is een stiekeme fantasie? Gewoon vragen, niemand heeft je geleerd hoe het moet, met deze man of vrouw. Vraag ernaar en vertel wat je fijn vindt of verlangt.

Weet je nog hoe leuk het kan zijn? Hoe je elkaar wel op wilt vreten, als je net samen bent? Dat je aan één eten-naaien-slapen-weekend echt niet genoeg hebt? Toen nam je ook risico, en door de verliefdheid durfde je dat, omdat je het zó graag wou… Omdat je de ander zó graag wilde leren kennen, ook in bed. Toen was iedere simpele wip hemels, elk vluggertje een verademing. Je keek elkaar diep in de ogen, telde wimperharen en sproeten. Je verkende de speeltuin van elkaars lichaam, en nam de hoge glijbaan nog een keer. Toen had je áltijd zin!

Zin en onzin over seks

Het goede nieuws is: je hebt geen zin nodig om te kunnen vrijen. Als je nou die twee filmpjes eerder in dit blog bekijkt, zie je waarom. De meeste mensen denken dat er zin voor nodig is om opgewonden te raken. En dat dan met een beetje mazzel seks en orgasme volgen. Uit onderzoek blijkt echter, dat mensen vaak geen zin hebben voorafgaand aan het vrijen. Hun zin ontstaat doordat ze gewoon maar ergens beginnen, opgewonden raken en dán verlangen voelen.

Ik zou het gewoon dóen!

Wat je dus vooral nodig hebt voor pret in bed, is goodwill. Om gewoon te beginnen. Of om het een kans te geven. Durf, en doe een beetje dartel. Het is lente!

 

Hoe hou jij het leuk, met je lief? Laat hieronder een reactie achter! Dit blog wordt goed gevonden door zoekmachines, dus maak even een schuilmailadres aan als je je naam liever privé houdt!