Goede voornemens

Tja, ik had er met de Kerst mijn buik flink van vol, van hoe het tussen ons ging. Ik vroeg me af hoe lang we nou nog zo door zouden blijven modderen. En toen dacht ik, bij dat liedje van Claudia de Breij, in de Oudejaarsconference, Blijf je nog een jaar?  ‘Ach, dat wil ik wel, een jaar! Laten we het een jaar geven, en het beter maken! Misschien moeten we eens op zoek gaan naar een relatietherapeut, iemand om ons een beetje te helpen?’.

Maar ik dacht ook: Als we nou gewoon wat meer tijd een aandacht aan elkaar besteden, dan komt het wel goed. Elke maand uit eten gaan, of ieder weekend een uurtje samen wandelen. Dat is er trouwens nog niet echt van gekomen…

Trouwens, misschien wordt het vanzelf beter. We zijn elkaar gewoon een beetje kwijt, dan worden we een beetje mopperig en zuur en we vrijen niet meer zo vaak. Maar dat kan ook weer beter worden, toch?

En het is niet zo slecht, wat we hebben: lieve kinderen, een fijn huis, leuke vrienden, een goed leven. We vechten elkaar de tent niet uit. En dat houden we nog best even vol. Als de kinderen maar eenmaal het huis uit zijn, dan komen we wel weer toe aan onze eigen wensen en behoeftes. Als één van ons maar niet verliefd wordt op een ander.

En bovendien: zo’n relatietherapeut, dat is toch hartstikke duur?

Dat is ook zo. Goed onderhoud is duur. Maar scheiden is duurder.

circa 1955: A married couple contemplating divorce. (zPhoto by Orlando /Three Lions/Getty Images)

Onderhoud is behoud

Ik las ooit dat mensen gemiddeld zes jaar een slechte relatie hebben, voor ze de hulp inschakelen van een deskundige. Zes jaar! In die tijd gaat er veel meer kapot dan je lief is.

Als je nou eens níet wachtte, tot de bui overwaaide. Als je nou eens tegen je lief zei: ik wil het gewoon weer écht leuk hebben met jou, ik wil uit die sleur, ik wil fijn met je vrijen, en ik denk dat we daar een beetje hulp bij kunnen gebruiken. En als jullie mij dan eens belden voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek?

Dat is niet gek, dat is normaler dan je denkt. Veel mensen hebben het te druk, om stil te staan en in gesprek te gaan, zeker als dat een beetje ingewikkeld is. Ik maak het je gemakkelijk. Bij mij is er tijd, en plek, en rust, om plaats te maken voor je eigen verlangens, en je in elkaar te verdiepen. Ik lever morele support, ik vind jullie allebei gewoon leuke mensen, ik geef ondertiteling als dat nodig is. Dan snap je mekaar weer, sneller dan je nu voor mogelijk houdt. En dan zit je er volgend jaar met Kerst heel anders bij!