Ontworpen voor plezier

Seks is bedoeld om leuk te zijn, toch? Om te zorgen dat het leuk is, zijn mensen zo ontworpen dat ze orgasmes kunnen krijgen. Die ‘beloning’ zorgt ervoor dat we het vaak willen doen, gewoon, voor de lol. Regelmatig vrijen bevordert de verbinding, en dat houdt, samen met emotionele verbinding, partnerrelaties langdurig in stand.

Veel van mijn cliënten worstelen met seks. Soms raken ze elkaar zelfs helemaal niet meer aan. Ook stellen die zich heel verbonden voelen, kunnen moeite hebben om het leuk te houden, in bed. Dan komen ze bij mij met de vraag of ik hen wil helpen hierover te praten, en stappen te zetten om weer te gaan vrijen. Ze ervaren niet-vrijen als een gemis, en weten niet waar te beginnen om het weer fijn te krijgen tussen de lakens.

Praten over seks

Het is ook moeilijk om over seks te praten. De meesten van ons hebben dat niet zo geleerd. Onze voorlichting beperkte zich vaak tot wat biologische feitenkennis. Zwangerschap en het voorkomen daarvan, en seksueel overdraagbare aandoeningen. Niet echt lustopwekkend. Praten over plezier, over bevrediging, over wat ervoor nodig is om het prettig te maken, dat hebben we vaak niet meegekregen.

Seks Archief

Zie al je seksuele ervaringen maar eens als een soort van Seks Archief. Een mooi, oud archief, met heel veel laatjes waarin je ervaringen worden opgeslagen. Alles wat je ooit hebt meegemaakt op seksueel gebied, zit erin. Alle plezierige en onplezierige herinneringen en gevoelens in je lichaam die ook maar iets met lust en seks te maken hebben, hebben er een plekje. Hoe je als kind in een badje in het zonnetje wat zat te wriemelen tussen je benen. Hoe je vlinders in je buik kreeg van de aanraking van je eerste liefje. En ook: hoe geschokt je moeder keek, toen je doktertje speelde. Of hoe je tijdens het uitgaan ineens in je kruis werd gegrepen.

Alles krijgt een plekje in dit Archief, in één van de laden. Er is een la ‘Ervaringen met een Gouden Randje’. Er is een laatje ‘Liever niet openen, dit is niet zo leuk om te lezen’. Er eentje: ‘Dingen die ik lekker vind’, met achterin een kaartje: ‘Beetje raar’. Er is een laatje: ‘Wat anderen van mij denken’ en eentje: ‘Wat ik van mezelf vind, zonder kleren aan’. Er is hoekje: ‘Mislukkingen’ met een la ‘Doen alsof’, een la ‘Had voor mij niet gehoeven’ en een la ‘Hiervan ga ik op slot’.

Stoppen met proberen

Wanneer het al een tijdje niet zo leuk meer is en je blijft het toch proberen, is de kans groot dat je steeds meer laatjes vult met negatieve ervaringen. Ik zeg dan: ‘Stop niets meer in je archief, dat niet leuk is. Hou ermee op!’.

Als je wilt dat het weer leuk wordt, dan moet je zorgen dat je archief een beetje opgeschoond wordt, en dat je er alleen nog maar léuke dingen bij stopt. Want als je veel laatjes met leuke herinneringen en gevoelens hebt, dan wordt seks vanzelf belonend. Dan wéét je dat de kans op succes groot is, op grond van ervaringen uit het verleden. En dan krijg je ook eerder zin om te gaan vrijen om nog een prettige ervaring bij te schrijven. Je beloningscentrum slaat eerder aan.

Opnieuw beginnen

Dat betekent in de praktijk, dat je voorlopig even stopt met vrijen. Je gaat samen op zoek naar wat voor ieder van jullie de unieke landkaart van je lijf is. Je probeert alles te vergeten wat je geleerd hebt, en alles over hoe je dénkt dat het moet. En je begint helemaal opnieuw met verkennen, van datgene wat jou en je partner zin en plezier geeft. Je brengt de omstandigheden in kaart die een goeie vrijpartij bevorderen. Je leert praten over vrijen, met je eigen woorden.

Het is ontzettend dapper, als je hulp zoekt om de seksuele verbinding te herstellen. Als je me belt, beloof ik je dat ik mijn best zal doen om jullie je eigen taal en woorden te helpen vinden, om het hierover te hebben. Kennismaken is vrijblijvend.