Rauw

Ik zit met een goeie vriend in de auto, een rit van een uur vanuit Tilburg. Jeroen Willems zingt Jacques Brel, vertaald naar het Nederlands. Platte teksten komen er voorbij, over hoeren en druipers, drank, dansen en janken. In het Frans klinkt het mooier, zegt hij. Ik hou er wel van, zeg ik. Van dat rauwe. Dat past wel bij seks, dat is toch veel leuker dan beleefde seks? Hij moet lachen. Beleefde seks, ja, dat klinkt wel … beleefd.

Seks is emotie

Seks kan van alles voor je betekenen. Het kan teder zijn en een uiting van liefde en verbondenheid. Het kan een manier zijn om je uit te leven. Of om je lief te laten voelen hoeveel je van haar houdt. Het kan levenslustig, lawaaiig en ongeremd zijn. Of langzaam en zinnelijk. Vechten en vrijen schurken soms dicht tegen elkaar aan.
Lékkere seks vraagt om toewijding aan de ander. En je moet jezelf een beetje kunnen verliezen. Zie ook Pret in Bed.

Attente seks, knuffelseks, lieve seks, het is heerlijk en kan allemaal prima zonder veel drama en een beetje stilletjes. Maar seks en beleefdheid gaan moeilijk samen. Seks is emotie. Soms brengt het je in tranen en soms voel je je glorieus. Soms is seks duf en slaperig en eigenlijk niet zo de moeite waard. Maar hoe dan ook is fijne seks meestal niet beleefd. ‘Na u!’ ‘Nee, na u!’ Nou ja, dat is dan wel weer leuk : )

Niet vechten en niet vrijen

Mensen die ruzie uit de weg gaan, de zogenaamde vermijders, hebben nogal eens een ingedut seksleven. Het zijn respectvolle, aardige mensen. Als ze aan mij vertellen wat er aan schort, laten ze elkaar uitspreken en stemmen ze af ‘of ze het zo goed vertellen?’. Ze formuleren zorgvuldig. Ze vertellen op vlakke toon dat één van tweeën verliefd werd op een ander. En eigenlijk begrijpen ze dat ook nog wel, dat ‘kan gebeuren…’. Ze hebben mij gebeld, want ze willen hun relatie ook niet zomaar overboord gooien, daar is hij hen te dierbaar voor. Dan vallen ze vaak stil en zitten bewegingloos op hun stoelen. Hun gezichten afwachtend, onberoerd. Ik mis de emotie, de levendigheid, in hun relaas. Als ik ernaar vraag, vertellen ze dat ze al jaren niet of nauwelijks vrijen. Het verbaast me niet. De paradox is: als je goed ruzie kunt maken, vrij je vaak lekkerder…

Als jij je nou wel eens afvraagt: is dít het nou? Hoe lang hou ik dit nog vol? We hebben nooit ruzie, maar wat bindt ons nou? Als de seks op een laag pitje staat, beleefd is of al helemaal uitgedoofd, dan wordt het tijd om je lef te vergaren en te laten zien hoe je je voelt.

Ik plus jij is wij

Niet dat je nou ineens alle wellevendheid overboord moet gooien. Maar teveel beleefdheid, dat is de dood in de pot, voor de seks en voor relaties. Want uiteindelijk willen ook die hele redelijke mensen graag merken en voelen dat ze ertoe dóen voor de ander. En dat lukt pas als de emoties zichtbaar en voelbaar worden, in bed en erbuiten. Ook de minder fraaie. Uiteindelijk komt het er in gesprek met mij vaak uit: ‘Ik wilde helemaal niet horen dat je wel begreep dat ik een keer met een ander had gevreeën! Ik wilde dat je jalóers was, dat je het érg vond!! Ik wilde dat je wákker werd!’. Dat is best moeilijk om toe te geven. En wel waar het om draait in relaties. Ik + jij = wij, dat kan alleen als je er allebei helemáál mag zijn. Niet alleen het beleefde stukje, dat zich altijd goed gedraagt omdat we dat vanaf de kleuterschool hebben geleerd: niet slaan, niet schreeuwen, niet te lang huilen, uitpraten en na afloop handen schudden. Er helemaal zijn is ook: kleinzielig, agressief, onredelijk, stikverdrietig, jaloers en doodsbenauwd de ander te verliezen. Helemaal is groots en klein, dapper en bang, vrijgevig én jaloers. Het is niet per se beleefd, maar wel doorleefd. En dat is oké. Met jou vele anderen.

Try before you die : )

Je zult merken dat de verbinding een stuk sterker wordt als je je emoties meer laat zien, ook al voelt het onwennig. En de seks wordt er bijna altijd een stuk leuker van. Probeer maar. En als je het eng vindt: zeg het. En laat jezelf zien. Helemaal. Ook de stukjes waar je je misschien wel een beetje voor schaamt. Liefhebben is lef hebben hè?

Zetje nodig? Bel me!